Artikelen

Wat is moederdag?

12 mei 2018

Wat is moederdag?

Julia Ward Howe (1819-1910) wilde in 1870 een revolutie tot stand brengen.

Zij was moeder van zeven kinderen, een activist, dichter, moe van oorlog, onrecht en een strijder voor vrede. Zij schreef een publicatie voor de revolutie en noemde die dag ‘Moederdag’.

Zij vraagt om op te staan. Als vrouw, als moeder, om vrede en liefde te brengen in de wereld. Ook nu, juist nu.

Lees meer …

Hier begint de lach van je kind

5 april 2018

Wat is moederdag?

 

Je kent het vast wel. Je loopt ‘s ochtends op het schoolplein en ziet een moeder met haar kinderen aan komen snellen. Een moeder met een gezicht op-spanning. Ze zegt met een diepe zucht: ,,Ik zou wel eens een keertje lachende kinderen willen hebben! Blije kindjes!” De kinderen lopen vlak voor haar. Ze kijken strak naar beneden, ‘Exact de blik van hun moeder’, denk je. Je wilt zo graag tegen haar zeggen: ,,Het begint bij jou. Hoe vaak lach jij? Voel jij je vrolijk?”

 

Lees meer …

Leg je oordeel neer

20 maart 2018

Wat is moederdag?

In een stuk zeewier, het leefgebied, vonden we samen een hermietkreeft. Ik hou van die dieren, ze kunnen zo mooi verbeelden wat ze nodig hebben. Als er gevaar dreigt, schuilen ze in hun huis òf gaan de aanval aan.

Ze lijken geen waarde aan bezit te stellen, leven met wat ze hebben, voeden zich met wat ze toelaten en kiezen een leegstaande, rechtsomdraaiende schelp ter bescherming van hun zachte achterlijf. Als het oude huis niet meer past, geven ze zich permissie voor een nieuw huis. Ze verhuizen vlot van hun oude naar het nieuwe huis.

Het meisje met wie ik op het strand was, wilde de kreeft aan haar ouders laten zien, haar wonderlijke vondst. Ze keken samen naar binnen, waar bijna niets te zien was, behalve 2 scharen, een kleine en een grote. Dat gereedschap hoeft alleen gebruikt te worden als het nodig is. Voor het moment trok het dier zich terug.

Als kind kan het zijn dat je te beschermen hebt wat je zo lief is. De relatie met je vader, je moeder, je reisgenoten broer of zus en het huis waarin je je veilig voelt.

Lees meer …

Kies als je ellende om je heen hoort

26 januari 2018

Wat is moederdag?

Op een doordeweekse dag hadden mijn dochter en ik de tijd voor ons samen. We dronken thee en aten taart. Aan haar zijde is het echt en geestig om te zijn. We zaten op een bank met kussens van een wereldkaart.

Naast ons zaten twee jonge vrouwen. Ze spraken over ellendige dingen. Over hoe je kunt overlijden tijdens je bevalling en hoe zwaar het wel niet is om zwanger te zijn. Mijn dochter vroeg of we ergens anders konden zitten. “Dat doe je toch niet als je zwanger bent”, zei ze. “Zo lopen zeuren en elkaar bang maken wat er allemaal mis kan gaan.”

We verplaatsten ons naar een andere tafel én ploften weer terug toen de vrouwen de tent verlieten. We maakten er een liedje over, mijn dochter en ik. Over zeuren en mopperen en de lol van het leven.

 

Lees meer …

Angst in moederschap

14 december 2017

Wat is moederdag?

Herinner je je nog dat laatste uur voordat je kind de nacht in ging om lang te slapen?

Lees meer …

Ademen

12 mei 2018

‘Hoe gaat het met het zwemmen in zee?

Hou je het nog vol? Ga je nu met de sneeuw en regen ook, nee toch?

De vragen die vrienden, familie, mijn kinderen en geliefde stellen, zijn fijn. Ik snap ze ook. De angst en misschien ook het stille verlangen.

Lees meer …

december

12 mei 2018

Als je deze feestdagen als moeder naar de 120% energieverbruik op focus en wilskracht gaat, grote kans dat je lichaam nu al signalen geeft dat het te veel is. Dat je door je rug gaat bijvoorbeeld of overal ontstekingen krijgt.

Lees meer …

Ochtendritueel

12 mei 2018

Sinds 2016 mediteer ik ‘s ochtends. Eerst heel zachtjes. Ik sta half 7 op. Het huis is stil, iedereen slaapt nog. Wil je ook een stevig ochtendritueel ontwikkelen, lees hier verder wat het mij brengt.

Lees meer …

Buiten spelen

12 mei 2018

Hoop je dat je kinderen veel buiten zijn, waar zij bouwen, dromen, spelen, hutten bouwen, samenzijn en leren? Met plezier, in contact en een lach op hun gezicht?

Lees meer …