Jij bent het antwoord

3 redenen om vragen te laten stellen door kinderen met een broer of zus met autisme.

“Ze moest zo huilen om mijn brief met antwoorden op haar vragen. Ze heeft alleen maar gehuild. De reden kan ik niet vertellen. We hebben maar dicht bij elkaar op de bank gezeten”.

Jij bent het antwoord

Ken je de vragen die je kinderen je soms stellen? Mama, wat is er? Waarom stotter ik? Waarom scheldt mijn broer? Waarom zie ik mijn vader niet? Waarom word ik buitengesloten? Waarom lukt het leren me niet?

Jij bent het antwoord

De vragen komen rauw binnen. Je voelt het verdriet van je kind, je eigen emoties en onmacht. Alle tijd wordt opgeslokt door te zorgen en plannen, zo lijkt het soms.

Vragen stellen is voor kinderen soms lastig. Omdat je kind jou als ouder niet nog meer verdriet wil doen.

Lukt het jou de gevoelens van vreugde, angst, zorgen en verdriet van je kind te beluisteren? En ze te beantwoorden door te spelen, tekenen, stoeien, praten of de natuur in te gaan?

Jij bent het antwoord

Ik geef je 3 redenen waarom het de moeite waard is om vragen te laten stellen door je kind:

  1. Vertrouwen

Als je kind jou als ouder vragen mag stellen over jou, voelt je kind vertrouwen. Dat je luistert. En er zult zijn als er iets niet goed gaat.

  1. Informatie

Je kind wil graag informatie. Wist je dat alle vragen die onbeantwoord blijven door kinderen zelf beantwoord worden? En daardoor soms met een andere waarheid dan jij als ouder hoopt? Ga samen op zoek naar antwoorden.

  1. Veilige plek

Je kind leert van jou dat vragen bij jou veilig zijn. En dat emoties zoals schaamte, jaloezie, frustratie en woede er ook mogen zijn. Jij kunt je kind leren hoe met die gevoelens om te gaan. Niet alleen door vanuit het perspectief van jou uit te leggen. Wel door te zeggen en voelen hoe het is voor je kind: ‘het doet je zeer als papa er niet is en dat maakt je verdrietig’.

Kinderen willen niets liever dan dat je hen begrijpt. Begrepen voelen door jou als vader, als moeder, broer, zus, oma, opa, lieve moeder van een vriend of vriendin en leerkracht van school.

Als er iemand is die naar je luistert, kan je daar soms alleen maar van huilen. Mooi toch?

 

Met al mijn liefde, Marianne

© 2017

 

GEVOELENS

Klik en ontvang lievelingsgevoelens

>