Kies als je ellende om je heen hoort

Kies als je ellende om je heen hoort

 

Op een doordeweekse dag hadden mijn dochter en ik de tijd voor ons samen. We dronken thee en aten taart. Aan haar zijde is het echt en geestig om te zijn. We zaten op een bank met kussens van een wereldkaart.

 

“Het is niet wat je doet, het is wat je creëert”

Marianne Oude Nijhuis

Naast ons zaten twee jonge vrouwen. Ze spraken over ellendige dingen. Over hoe je kunt overlijden tijdens je bevalling en hoe zwaar het wel niet is om zwanger te zijn. Mijn dochter vroeg of we ergens anders konden zitten. “Dat doe je toch niet als je zwanger bent”, zei ze. “Zo lopen zeuren en elkaar bang maken wat er allemaal mis kan gaan.”

We verplaatsten ons naar een andere tafel én ploften weer terug toen de vrouwen de tent verlieten. We maakten er een liedje over, mijn dochter en ik. Over zeuren en mopperen en de lol van het leven.

De lol van het leven vind ik niet in wat ik allemaal doe op een dag. Ik ervaar het in wat ik creëer, iedere dag. Een sfeer, een mooi gesprek, zinnen voor mijn boek, eten, een lach of hartvolle ontmoeting. En, net als mijn dochter nu, weet ik dat je altijd een keuze hebt. Een keuze om jezelf bang te maken of een andere plek te kiezen. Dàt creëren wat goed voor je is. En voor je (nog ongeboren) kind.

Dat brengt mij op de plek waar ik wil zijn. Als samen op een bank met kussens van een wereldkaart. Of bij de zee, op een plek die ik liefheb. Puur voor plezier, dat is me lief.

Met al mijn liefde, Marianne Oude Nijhuis

 

Vul je mooiste e-mailadres in om de gratis oefening Lievelingsgevoelens te ontvangen – een oefening om te ervaren hoe je kind zich het liefste wil voelen. Dat doe je hier. Je ontvangt dan ook twee keer per maand inspiratie. 

2018©