Nu ben ik er helemaal voor jou

Heb jij ook het verlangen te weten wat er leeft in het hoofd en gevoelsleven van je kind? Van je kind met een bijzondere broer of zus? En wat je als ouder kunt doen om de wensen en dromen van je kind vorm te geven voor de toekomst?

Vast moment

Nu ben ik er helemaal voor jou

Jouw kind maakt veel dezelfde spannende, mooie en moeilijke momenten mee in jullie gezin als jijzelf. En krijgt daar ook stress van als het moeilijk gaat, net als jij. Als er ruzie is tussen broer en zus. Jouw kind heeft tijd nodig deze spanning kwijt te kunnen. Dat kan op vele manieren. Ik noem er hier 1.

Start met gesprekjes en geef ze een naam. Gesprekken met jouw ‘brus’ in jullie gezin. Op een vast moment op de dag op een vaste plek. Binnen of buiten. Zodat ze een ritueel kunnen worden. Zeg erbij: ‘Nu ben ik er helemaal voor jou’.

Wees stil. Probeer in contact te zijn met elkaar en te luisteren. Zonder oordeel. Meestal komen dan de verhalen. En stel vragen als: ‘hoe is/was dit voor jou?’, ‘wat zou jij graag willen?’.

Je uiterste best

Nu ben ik er helemaal voor jou

Als ouder weet je dat iedereen in het gezin zijn uiterste best doet in alle momenten. Laat je dat aan jezelf en je gezin weten?

Vertel ook zelf over situaties die spelen thuis en je eigen (behapbare) gevoelens. Je kinderen leren praten over hun gevoelens als jij dit als ouder ook doet.

3 minuten op een dag

Raakt je kind je gevoelens door wat hij je vertelt? Adem in, adem uit en wacht tot de grootste impact van het gevoel gaat liggen. Duurt gemiddeld een paar minuten.

Sluit het gesprek fijn af. Spreek mooie woorden, geef een knuffel, bedank. Probeer er te zijn op jouw manier. 3 minuten op een dag in alle aandacht en rust is genoeg.

Nu ben ik er helemaal voor jou

Als je regelmatig mooie momenten samen hebt, ontstaat contact en verbinding. Je kind zal leren praten over zijn gevoelens en voelen dat zijn behoeften er voor jou als ouder ook toe doen. Net zoals de behoefte van je bijzondere kind en de behoeften van jou. Zo verbetert het contact tussen jullie en weet je wat er leeft. Stap binnen in de schatkamer, ontvlam jullie vuur.

Vanuit gezonde balans zal er bij jullie thuis aandacht en rust zijn tussen broers en zussen. Dat stelt je misschien gerust en dankbaar.

februari 2015, Marianne

WIL JE WETEN HOE JOUW KIND ZICH NU WIL VOELEN?

Klik hier en ontvang GRATIS de oefening.

>