Ouderschap

Verjaardag

Ouderschap

Ik ben moeder van twee kinderen, een prachtige dochter en zoon. Mijn dochter wordt deze week 9 jaar.

 

 

Fietsenverkoper

Ouderschap

We kochten een fiets voor haar verjaardag. Vanwege haar lengte mocht zij van een kleine kinderfiets zomaar naar een echte damesfiets. Van de fietsenverkoper. Mijn manlief gaf eerlijk toe dat hij er wel wat moeite mee had, dat een tussenmaat in fiets zomaar wordt overgeslagen. Mijn dochter niet.

Zij klom vol overgave wiebelend op een, voor ons gevoel, véél te hoge fiets. En hup, daar ging ze, met een gil. Ze glunderde, straalde. glom.

 

Verwarring

Ouderschap

Ook hadden wij deze week een gesprek met de intern begeleider op school over haar. Over het lezen, rekenen, spellen, dagdromen en de hulp die ze hierbij krijgt. Waarin we luisterden, onze zorgen àls vertrouwen uitten en ik met petten speelde en worstelde als moeder en professional. Vanwege de verwarring en mijn wens ons kind te zien wie ze werkelijk is.

 

Geen tussenmaat

Ouderschap

Later die dag mocht ik dit berichtje ontvangen: ‘Lieve Marianne, opeens realiseer ik mij dat ik vergeten ben te vragen hoe het gesprek op school is verlopen. Terwijl ik zie en voel dat dit zo belangrijk is’. De woorden raken mij in mijn kern. Het klopt. Dat het belangrijk is, het gesprek op school, haar verjaardag, haar nieuwe levensfase, mijn liefde voor mijn kinderen, ons ouderschap, mijn zeer, vreugde en dankbaarheid.

Zo.

Ouderschap leer je. Op het moment dat je kind lachend en wiebelend wegfietst, zoek je zelf nog naar nieuw evenwicht. En als ouder besef je elk moment weer dat er geen tussenmaten zijn, dat de tijd NU is, dat je al weer afscheid hebt genomen van dat wat je zo lief is.

Je weet net wat werkt èn wordt elke dag weer overvallen door vragen en verlangens. En daarbij: ouderschap doe je niet alleen. Je doet het samen met de allermooiste mensen met wie je verhalen deelt en aan je denken en meeleven.

 

Verheugen, wiebelen en wankelen

Ouderschap

In ouderschap en moederschap liggen intense gevoelens besloten. Vreugde, verdriet, schaamte, liefde. In je ouderschap en gevoelens ben je niet alleen, hoewel het soms zo eenzaam voelt.

Eenzaamheid heeft een hekel aan woorden. Door het geven van taal en woorden aan je gevoelens krijg je als mens èn ouder empathie als helper terug. En dat is nodig in deze tijd.

 

Het is nodig in deze tijd dat gevoelens die passen bij ouderschap er mogen zijn. Waarin empathie en compassie ouders en kinderen helpen in hun verbinding met elkaar. Zo kunnen ouders zien wie hun kinderen werkelijk zijn. Dat vraagt moed van ouders, zonder perfect te hoeven zijn.

 

Vandaag en alle dagen vier ik de geboorte van mijn kinderen. Het moederschap geeft mij de kans woorden te geven aan dat wat in mijn huist, te groeien, lief te hebben en in te leven in het ouderschap van anderen.

 

Met al mijn liefde, Marianne

© 2017

 

Gevoelens

Gratis oefening

>